Friday, June 3, 2011

officiële Openingsceremonie van het Rabindranath Tagore borstbeeld op het grasveld van Alphamax Academy

Donderdag  2 juni 2011
PERSBERICHT
Op zaterdag 4 juni om 10.00 uur zal First Lady Ingrid Bouterse-Waldring samen met de Indiase ambassadeur K.J.S. Sodhi zich voegen bij andere notabelen, Alphamax Academy leerkrachten en schoolkinderen voor de officiële openingsceremonie van het Rabindranath Tagore borstbeeld op het grasveld van Alphamax Academy aan de Stanvaste- en Sterappelstraat, te Zorg en Hoop, Paramaribo.
Het zal een feestelijke aangelegenheid zijn ter viering van de 150ste geboortejaar van Rabindranath Tagore. Hij is Indiaas internationaal bekendste en meest gevierde dichter van de 20ste eeuw. Tagore, geboren op 7 mei 1841,  stond ook bekend  als pedagoog, filosoof, dramaturg, choreograaf, zanger, componist, redenaar en uitgever. In 1913 was hij de eerste Aziaat en de eerste niet-Europeaan die de Nobelprijs won. Hij is een cultureel internationaal icoon die diep respect genoot tijdens zijn lezingen tour die werd uitgevoerd als Nobelprijswinnaar in Azië, Europa en Amerika.
Het Tagore borstbeeld die First Lady Bouterse-Waldring zal onthullen op zaterdagochtend is een van de 14 replica’s die over de hele wereld zullen worden onthuld; cadeaus van de regering en volk van India via de Ambassade van India en de Indiase Raad voor Culturele Betrekkingen (ICCR). De 1.20 meter hoog bronzen borstbeeld is een meesterwerk dat een goed voorbeeld is van het werk van de beroemde beeldhouwer Gautam Pal, die net als Tagore ook afkomstig is uit Bengalen, India.
Tot op heden zijn er Tagore borstbeelden onthuld door de nationale leiders in Seoul, Zuid Korea; Dhaka, Bangladesh; Havana, Cuba; Shanghai, China en Singapore.
First Lady Ingrid Bouterse-Waldring en ambassadeur Sodhi zullen tijdens de ceremonie zaterdag een korte speech houden. De aanwezigen zullen als een van de culturele presentaties, kunnen genieten van een dans presentatie door de uit 14-leden-bestaande dansgroep uit Assam, India die op dit moment Suriname bezoeken. Het zal het eerste publieke optreden in Suriname zijn van deze bezoekende kunstenaars na succesvolle shows op de Oost-Caribische eilanden.
De Tagore borstbeeld onthullingceremonie is onderdeel van een reeks van evenementen georganiseerd door de Rabindranath Tagore 150ste geboortejaar feestcommissie bestaande uit de Indiase Ambassade, Alphamax Academy, ART Vibes United en Schrijversgroep’77. Vorige maand organiseerde Art Vibes United een schilder- en beeldhouwkunst tentoonstelling in Fort Zeelandia.  Deze maand organiseren Schrijversgroep’77 en Art Vibes United  landelijke kunst- en creatief schrijfwedstrijden voor schoolgaande kinderen op het VOJ en VOS niveau. De deadline voor deze nationale school wedstrijden is op 30 juni 2011 (verlengde datum). Voor meer informatie kunt u terecht op www.iccsuriname.com ,  www.indembassysuriname.com en www.schrijversgroep77.org En voor eventuele vragen over de scholierenwedstrijd kunt u terecht bij Ismene.krishnadath@gmail.com  of sdankerlui@yahoo.com , telefoon:520513 of 491755.
Vanaf maandag 7 juni kunnen volwassenen deelnemen aan de Nationale schrijf- en kunstwedstrijd. Regels voor de kunst- en schrijfwedstrijd zijn online beschikbaar op op  www.iccsuriname.com , www.indembassysuriname.com en www.schrijversgroep77.org  De deadline voor inzendingen is op 31 juli 2011.
Winnaars van de scholieren- en volwassen wedstrijden zullen worden bekendgemaakt op 7 augustus 2011. Gurudev Rabindranath Tagore verliet zijn aardse lichaam op 7 augustus 1941.